Haldens gyldne firkløver – Halden

Haldens gyldne firkløver

Bli enda bedre kjent med ungguttene som tar Halden Topphåndball med storm. 

Før sesongen ønsket Norges Håndballforbund og Norsk Topphåndball velkommen til avkast for Rema 1000-ligaen i lokalene til TV2 i Oslo. Den gang kunne hovedtrener Jan Thomas Lauritzen fortelle at årets tropp var en god kombinasjon av unge og erfarne spillere:


“ Først og fremst bringer unge spillere en sult og et ønske om å bevise seg, som alltid er positivt med unge spillere.”

Blant disse sultne spillerne er Linus Mork-Johansen, Eskil Holmstrøm Sterri, Mats Agnalt Hansen og Tobias Bystrøm. Alle er født i 2004, og har for alvor spilt seg varme på det øverste nivået i Norge denne sesongen. 

Så lokale som det lar seg gjøre

Åpenbart er det diverse forskjeller på senior- og juniorspill i håndball. De fire talentene har fått kjenne på dette, men lar ikke dette prege spillet deres. 

– For meg er forskjellen ganske innlysende. De store gutta skyter relativt hardere enn de på juniornivå, forklarer målvakten Holmstrøm Sterri og smiler. 

Likevel har han spilt på dette nivået i to år, som gjør at det ikke er noe han plages av. 

Mats Agnalt Hansen er rask med å følge opp målvaktens poeng:

– De er større, sterkere og de er kjappere. Ting går fort- og hardt for seg. Det er bare å bite tenna sammen, og trøkke på. En må tåle en trøkk. 

Tålmodighet

Assistenttreneren til Halden Topphåndball Sigvald Veim Andreassen har utgjort en viktig rolle i guttenes utvikling i klubben, og har derfor spilt mange roller. Blant annet taxisjåfør, og generell tilgjengelighet da det trengs. Han forteller også at han vært heldig, som har trent juniorlaget til Halden. Det er et lag som besto av spillere mellom 2003 og 2005. Med andre ord har han hatt et godt innblikk i guttenes liv og utvikling. 


Først og fremst ønsker han å trekke frem tålmodigheten til spillerne. 


– Gutta aksepterer rollen de har fått i laget. Erfaring får man bare av å være med. Alle har gjort gode innhopp, og gjør så til de grader jobben som kreves, sier en stolt Andreassen. 

En myk overgang

Selv om guttene altså for alvor markerer seg denne sesongen, er det heller ikke slik at de er rykende ferske med profftilværelsen. 
– Jeg synes vi har vært gode på å hospitere. De to siste årene har de vært med på a-laget, som gjør at overgangen kanskje blir mykere, forteller assistenttreneren.
– Jeg skal gi dem skryt for å ha prioritert riktig. De har en trener som har krevd mye, og dermed har de for eksempel mistet mye fritid. Samtidig ser en at prioritetene lønner seg, da de i dag står her og er en del av en A-lagstropp. Det er ikke så mange lag som har et så ungt gjennomsnitt og løfter opp fire 04-gutter.  

Hva er målet?

Kanskje er guttene beskjedne, men per nå virker bena deres godt plantet på jorda. For da de fikk spørsmål om målet eller drømmene deres, var det lite å grave ut av guttene. 


– Målet er selvsagt å bli så god som mulig, men jeg synes Halden er en veldig fin arena for vår utvikling. Jeg vil være her så lenge som mulig, konstaterer Tobias Bystrøm, imens resten nikker.    


Andreassen forteller at Halden tradisjonsmessig en utviklingsklubb, der nye håndballspillere vokser fem. 


– Vi vil bare være stolte om guttene skulle få en mulighet hos noe som er større enn Halden.  Er de modne nok som personer og spillemessig, synes jeg de skal reise. Da må vi på jobb igjen for å skape en ny- Linus, Tobias, Mats og Eskil. Det vil eventuelt bare vise at unge spillere som får sjansen, faktisk tar den. Gutta bør være inspirasjon til andre unge håndballspillere.