Grønn ost – Halden
Grønn ost

Grønn ost

Grønn ost

Kristian Bjørneby har i Halden Arbeiderblad et godt innlegg på Signert-spalten. Kristians grønne ost – «tenk om månen var en grønn ost» – handler om hvordan samarbeid mellom i utgangspunktet utenkelige aktører og/eller tilsynelatende konkurrenter kan gi et stort og positivt utbytte for alle. Mens jeg leste, var det med anerkjennende mentale nikk jeg sa meg enig helt fram til Kristian skriver følgende:

«Tenk om byens håndballklubber kunne gjort en lignende innsats for å promotere Halden som «Håndballbyen». Det de to leverer for tiden er intet annet enn imponerende, og nå er tiden inne for økt samarbeid.»

Au!

Det stakk i magen. «Hva, promoterer vi ikke Halden? Samarbeider vi ikke?». Det er selvfølgelig mye verre å lese kritikk om seg selv, enn om andre. Nøyaktig hva Kristian tenker rundt dette, håper jeg å få vite mye mer om direkte fra Kristian. Det er helt udramatisk. Det ligger i sakens natur at det er overraskende å få en vekker.

Min neste reaksjon var nemlig: «Dersom det Kristian oppfatter det som at vi ikke promoterer Halden – som håndballby eller bare en fantastisk by – så må vi endre oss. Dersom det oppfattes at klubbene ikke samarbeider, så må dette endres. Jeg vil ikke ha det slik. Det er ikke det Halden Topphåndball står for.»

Omdømme

Halden Topphåndballs omdømme er det viktigste vi har. Derfor har vi over alle år investert i eget holdningsarbeid. Lagets verdier er tydelig definert. De er ryggraden i klubben. Det er ryggraden i vårt arbeid – altså det som holder oss oppe. Vi opplever svært mange gode tilbakemeldinger på hvordan vi framstår som klubb. Dette er primært et arbeid som er fokusert rundt spillergruppa, men det skal smitte og spre seg i hele organisasjonen vår. Det skal ikke være andre normer for spillerne, enn for dugnadsfolket, utvalg, styrer eller andre tilknyttet klubben. 

Halden Topphåndball tror på noen enkle læresetninger:

  • du må gjøre de andre på laget bedre, for at du selv skal bli best
  • det som er bra for håndballen, er bra for oss

Larvik – som en av Europas aller beste håndballklubber over lang tid og i en særstilling i norsk håndball (tross de siste års økonomiutfordringer) – har forstått dette for mange år siden.  Og de etterlever det. Larvik deler villig all kunnskap og informasjon om hvordan de har bygd opp sin klubb. Og de deler den gjerne med konkurrerende klubber. Skal Larvik bli best, må norsk håndball bli bedre.

Vi må ønske hverandre vel

Noen mener klubbene i Halden konkurrerer. Noen mener HTH og HKH er konkurrenter. Vi er både enig og uenig. Konkurranse er bra så lenge man unner andre å lykkes. Konkurranse er drivkraft til egen utvikling. Vi tror på at økt idrettsinteresse er bra for alle klubber og idretter i Halden. Vi tror at det som er bra for HKH er bra for HTH. Vi tror at det er bra for oss at HK Halden, Kvik, Comet, Ladies Tour of Norway osv osv lykkes og blir bedre, fordi det gir oss inspirasjon til å bli bedre selv.

Det er derfor ikke uten grunn at vår egen hovedtrener, Jonas Wille, med full støtte fra styret i Halden Topphåndball var trener i HK Halden sammen med Morten Holmen. Jonas bidro til å heve klubben opp fra 1. divisjon til norsk elite og det med full støtte fra HTH. Ved siden av Jonas, har vi hatt andre fra HTH som har gjort trenergjerninger i HK Halden opp gjennom årene – ja, selv om de bare har jenter/damer. Det som er bra for håndballen, er bra for oss.

Kronekonkurransen

«Men dere konkurrerer om de samme penga», vil mange hevde. Ja, det er et perspektiv man kan velge å fokusere på og som matematisk vil være korrekt dersom «penga» er et og samme tall år etter år. Jeg har ikke dokumentasjon, men mitt inntrykk er at næringslivet i Halden bidrar med mer nå, enn de gjorde for 5-7 år siden. Det vil si at «penga» har blitt flere. Jeg mener selv at HTH har bidratt til å gjøre de produkter som leveres til våre samarbeidspartnere adskillig mer profesjonelle – ikke målt mot det som andre leverte før – men målt mot det som vi selv leverte for 5-7 år siden. Med andre ord får samarbeidspartnerne bedre tjenester som har høyere verdi. Jeg tror også det har hatt et lite indirekte bidrag til å heve andre klubbers arbeid mot deres partnere. Det er i så fall en positiv synergieffekt.

Jeg tror videre det er positivt for idretten at bedrifter velger å bruke andre idrettslag for å profilere seg, bygge sitt omdømme og bygge sitt nettverk av forretningsrelasjoner. Når nasjonale gigantaktører som DnB er helt tydelig på at idretten er en av deres viktigste markedskanaler, så bør det være en vekker for hvordan andre bedrifter og næringer jobber med sin markedsføring. Derfor er det bra for oss når andre klubber i Halden får til gode samarbeidsavtaler med bedrifter i Halden og omegn.

Idretten er med på å skape omsetning. Vi er med på å skape aktivitet, engasjement og begeistring. Mer idrett og mer begeistring gir økt lokal omsetning. Mindre idrett og ingen begeistring fører til et (idretts)samfunn i krabbefart. Det gir sannsynligvis mer omsetning til Netflix og Facebook enn det lokale næringsliv.

Fra tid til annen har vi strukket ut en hånd eller en idé til andre «utenkelige partnere» i Halden. Hittil har vi ikke klart å skape den grønne osten til Kristian. Mange ganger går det på vår egne og de andres arbeidskapasitet. Det blir med idéen. Vi har alle så det holder med å få hjulene til å gå rundt. Andre ganger kan det gå på at vi ikke deler de samme holdninger.

Holdninger

Det er ikke vanskelig å bable om gode holdninger eller påberope seg dem. Det koster lite. Det er lett å ha gode holdninger så lenge man ikke risikerer noe ved å si at man har dem. Det er først når man faktisk må risikere å ofre noe for holdningene sine, at det vises om man virkelig mener noe med dem. Likevel er det et valg å definere hvorvidt man taper noe med holdningene våre. Vi velger å ikke definere klubber i Halden som trusler på noen måte. Vi velger å ikke definere dem som negative konkurrenter. Vi velger å unne andre suksess når de gjør det bra – på idrettsarenaen eller i markedet. Samtidig skal det være et spark til egen bak om at vi må skjerpe oss og få til like gode prestasjoner selv. På den måten skal vi bli bedre. Du må gjøre de andre på laget bedre, for at du selv skal bli best. Laget vårt er Halden.

Dele

Vi føler selv at vi ikke har en «oppskrift for suksess», fordi vi selv har så vannvittig mye å jobbe med før vi er i nærheten av å være en robust toppklubb. Men i den grad vi kan bidra med informasjon eller inspirasjon til klubber i Halden så er det bare å spørre. Vi ønsker å bidra til lokalmiljøet på alle måter. Vi ønsker å være en åpen bok. En klubb som ikke har hemmeligheter. En klubb der hvem som helst kan få vite hva som helst. Men – vi vil alltid verne om hensynet til de ansatte slik både lover og normal folkeskikk krever.

For HTH er det viktig at vi ikke skal være best i klassen (Halden og Østfold) ved å holde andre nede. Med de små ressurser vi har, så forsøker vi å bidra det vi makter til å bygge opp håndball og håndballinteresse i områdene rundt oss. Derfor har vi også et godt partnerskap med Sarpsborg IL der vi i praksis har vårt 2. lag. Derfor forsøker vi å bidra til håndball-miljøet i Strømstad. Derfor har vi håndballskole med verdensstjerner i Rakkestad. Det som er bra for håndballen i Sarpsborg, Strømstad og Rakkestad – det er bra for oss.

Selvfølgelig trenger vi ikke gå utenbys for å bidra til håndballmiljøer. Og det gjør vi ikke heller. Vårt viktigste rekrutteringsmiljø er i Tistedal. Her har flere av våre spillere vært trenere og det er bevisst at vi ønsker å trene i Tistedalshallen før/etter TTIFs egne lag trener der. Håndballmiljøet i Tistedal har hatt en stor vekst. Dette er selvfølgelig primært fordi håndballgruppa i TTIF og resten av klubben gjør en god jobb, men både de og vi ser betydningen av at miljøet har så god kontakt og interaksjon med spillere og trenere i Halden Topphåndball.

Provokasjon

Med dette, så mener jeg ikke å provosere, trå på en tå eller gjøre en flue fortred. Jeg mener ikke at ingen andre har gode holdninger eller ønsker å dele med seg osv osv. Jeg ønsker kun å fortelle om vårt syn og hva vi forsøker å strebe etter. Det er som tidligere skrevet ikke lett å alltid leve etter ens eget verdisett. Liv og lære kan være vanskelig. Vi bommer garantert på dette nå og da – og har sågar allerede gjort det dersom det oppfattes at vi ikke samarbeider med andre. Holdningsarbeid er kontinuerlige. Det må jobbes med hele tiden og mest når man har glemt det. For eksempel har jeg knabbet bildet i artikkelen uten å spørre om lov. Håper det ikke blir trøbbel. Bildet er knabbet fra denne linken.

Utfordring

Jeg takker Kristian for «utfordringen». Tiden vil vise om vi og jeg har kapasitet til å virkelig få gjort noe ut av den – promotere Halden som «Håndballbyen». Første steg på den veien kommer allerede onsdag 11. november. Da spiller Halden Topphåndball semifinale i NM – og husk – i fjor gikk HK Halden helt til finalen…

 

Av Erlend F. Lund – Styrets leder